Tatoeage verwijderen: 50% korting op 1ste behandeling - Klik hier

Zomer peeling: 3 Rose De Mer peels à €379 (t.w.v. € 447) + gratis Cleanser cadeau - Klik hier

Laserontharing: Bij bikinilijn of onderbenen, oksels gratis (t.w.v. €85) - Klik hier

Cryo: 3 behandelingen van €747 nu voor €575 - Klik hier

Huidproblemen en de zon

Het is zomer en het zonnetje schijnt! De vakanties zijn in volle gang. Hopelijk ben jij ook aan het genieten van je welverdiende vakantie. Maar ben jij op de hoogte van de effecten van de zon op de huid?

Effecten van de zon op de huid

De zon heeft allerlei positieve maar ook negatieve effecten op de huid. Wat betreft zonschade geldt echt de regel ‘voorkomen is beter dan genezen’. Zonlicht bevat UVA, UVB en UVC stralen. UVC wordt tegengehouden door de ozonlaag en komt niet op onze huid terecht, UVA en UVB wel. Deze straling heeft nadelige effecten op onze huid zoals: veroudering, pigmentatie stoornissen en uitdroging. Bescherm je huid daarom met een zonnecrème met minimaal factor 50 die zowel tegen UVA als UVB-straling beschermd.

Droge huid door de zon

De zomer is aangebroken! De zon op je huid voelt heerlijk warm, de zonnestralen kleuren je huid in een mooie tint en je maakt meer vitamine D aan in deze maanden. Echter, zijn er ook naast deze voordelen ook wat nadelen van de zon op je huid. De zomer en de felle zon betekent ook dat er veel warmte vrijkomt, UV- straling en airconditioning waardoor je huid erg kan uitdrogen.

De huid heeft van nature een beschermlaag die we de huidbarrière noemen. Bij uitdroging van deze barrière kan deze beschadigt raken en functioneert deze niet meer zoals het hoort. Ga je dan alsnog in de zon dan raakt je huid geïrriteerd. Hierdoor kun je last krijgen van bijvoorbeeld een droge, trekkerige, jeukende huid. Dit geldt voor het gelaat, maar ook voor het lichaam. Doe je hier niets aan en ga je van de zon genieten kun je een extreem droge huid krijgen.

Pigmentvlekken door de zon

Door veel aan de zon blootgesteld te worden, raakt je huid gevoelig voor pigmentvlekken. Het kan leiden tot hyperpigmentatie maar ook hypopigmentatie. Bij hyperpigmentatie wordt de overproductie van melanine in gang gezet en kleurt de huid donkerder. Je kunt hierbij denken aan sproetjes, café-au-lait vlekken, en melasma. Er verschijnen donkergekleurde vlekken op de huid in allerlei verschillende vormen en afmetingen. Bij een oudere huid met een licht huidtype kunnen ouderdomsvlekken ontstaan, ook wel leverlekken genoemd. Dit is een huidafwijking waarbij er door zonlicht donkere pigmentvlekken in de huid ontstaan. Ook kan er door overmatig zonnen hypopigmentatie ontstaan. Bij hypopigmentatie is het zo dat er melanine verloren gaat waardoor er juist een lichter gekleurde vlek ontstaat.

Huidveroudering door de zon

De zon heeft de grootste invloed op onze huid wat het verouderingsproces betreft. De schade die de zon aanricht op onze huid laat de eerste tekenen van veroudering zien. Zonneschade heeft korte maar ook lange termijn gevolgen op de huid. Verbranding is bijvoorbeeld een korte termijn gevolg. Je huid wordt rood nadat je te lang in de zon bent geweest en dit is meteen zichtbaar. Op lange termijn zorgt deze zonverbranding voor het uitdrogen van je huid en tast het vetzuren aan waardoor je huid droog, schilferig en gerimpeld eruit gaat zien. Ook heeft de zon invloed op de dikte van de huid. Bruiner worden in de zomer is eigenlijk het natuurlijke afweerproces van je huid. Je huid maakt extra pigmentcellen aan en verdikt zich zodat de UV-stralen van de zon niet ons DNA kan aantasten. Je huid vormt dus eigenlijk een bescherming. Het dikker worden van de huid zorgt ervoor dat de huidteint dof wordt.

Niet al het zonlicht (UV-stralen) wordt tegengehouden door de huid. Vooral UVA dringt diep door in de huid en tast hier onze collagene en elastine cellen aan. Als deze cellen aangetast worden verliezen ze hun functie waardoor de huid zijn elasticiteit verliest en verslapping, fijne lijntjes en rimpels tevoorschijn komen. Overmatige blootstelling aan de zon kan ook leiden tot solar elastosis dit is een gelige, verdikte huid.

Onzuiverheden door de zon

In de zomer kun je meer last krijgen van ontstekingen en onzuiverheden. Door invloed van de zon ga je meer transpireren en gaat de huid meer talg produceren. Naast zweet, kan er ook vuil en resten zonnebrandcrème achterblijven op de huid waardoor talgklieren verstopt kunnen raken. Het is daarom belangrijk om je gezicht ’s ochtends en ’s avonds te reinigen met een reinigingsproduct dat geschikt is voor jouw huid. Ook verdikt onze huid door blootstelling aan zonlicht, waardoor je sneller verstoppingen en een grovere poriestructuur kunt gaan zien.

Hoe kun je de nadelige effecten van de zon voorkomen of tegengaan? Dit kan met verschillende behandelingen zoals onze summer peeling, de rose de mer light (onze 100% natuurlijke peeling) of een microneedling behandeling. Ook hebben wij een huidprogramma speciaal voor de zonnige zomermaanden ontwikkeld. Wij kunnen het niet vaak genoeg zeggen maar het is heel belangrijk om je dagelijks te beschermen tegen de schadelijke zonnestralen met een zonnefactor! De verschillende behandelingen zorgen ervoor dat de verdikte huid en onzuiverheden weer verminderen. Gaat het ontstaan van pigmentvlekjes en huidveroudering tegen, het geeft een stralende teint, intensieve voeding en hydratatie en zorgt voor een beter werkende huid.

Benieuwd welke behandelingen of producten het beste zijn voor jouw huid. Neem dan contact op en maak een afspraak met één van onze huidtherapeuten voor een gratis consult en een persoonlijk advies op maat.

Logo Dermamedic