Tatoeage verwijderen: 50% korting op 1ste behandeling - Klik hier

Zomer peeling: 3 Rose De Mer peels à €379 (t.w.v. € 447) + gratis Cleanser cadeau - Klik hier

Laserontharing: Bij bikinilijn of onderbenen, oksels gratis (t.w.v. €85) - Klik hier

Cryo: 3 behandelingen van €747 nu voor €575 - Klik hier

Pigmentvlekken,
hoe kom je er vanaf?

Melasma, hyperpigmentatie, sproetjes, ouderdomsvlekken… Pigmentvlekken komen in vele soorten en maten voor. Op deze pagina leggen we je graag uit wat pigment is, hoe pigmentvlekken ontstaan en wat je kunt doen om pigmentvlekken aanzienlijk te verminderen.

Wat is pigment?

Pigment, ook wel melanine genoemd, is een bruine kleurstof die door pigmentcellen wordt gemaakt. Het pigment in onze huid bepaalt onze huidskleur. Hoe donkerder je huidskleur, hoe meer pigment in je huid aanwezig is. Ook bepaalt pigment de kleur van onze ogen en haren. Pigment beschermt je huid tegen UV-stralen. We hebben pigment dus nodig. Als je lang in de zon zit maakt je huid onder andere meer pigment aan, zodat je beter beschermd bent. De aanmaak van pigmentcellen is een ingewikkeld proces. Wanneer dit proces verstoord wordt, bijvoorbeeld als je te veel in de zon zit, kan een fout in de verdeling van de pigmentcellen ontstaan. Dit noemen we hyperpigmentatie: een ophoping van pigmentcellen. Hierdoor ontstaan donkere plekjes, oftewel pigmentvlekken.

Wat is de oorzaak van pigmentvlekken?

Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan van stoornissen in de aanmaak van pigment in je huid. Dit verschilt per persoon. Zowel interne als externe factoren spelen een rol:

Tips om pigmentvlekken te verminderen

Deze behandelingen verminderen pigmentvlekken

Laserbehandeling verminderen pigmentvlekken

Laserbehandeling

De Picoplus laser van Lutronic produceert lichtpulsen in een picoseconde. Dit is 1000 keer sneller dan bij andere lasers die werken met nanosecondes. De lichtpuls ‘vergruist’ het pigment, waarna de hele kleine deeltjes door het lichaam afgevoerd worden en pigmentplekken zichtbaar verminderen. Omdat de lichtpuls van zo’n korte duur is, wordt de huid zelf niet aangetast. Dit zorgt voor een mooi resultaat zonder schade en littekens.
Effectief behandelen pigmentvlekken door IPL

IPL

Pigmentvlekken zijn effectief te behandelen met behulp van IPL. De Harmony XL Pro pigmentlaser straalt een hoog geconcentreerde lichtbundel in het pigment van de pigmentvlek. De kleurstof van de pigmentvlek, melanine, absorbeert deze lichtbundel. Het licht wordt vervolgens omgezet in warmte. Deze warmte vernietigt de pigmentcellen zodat deze zichtbaar verdwijnen.
Chemische of medische peeling voor behandeling pigmentvlekken effectief

Medische peeling

Een medische peeling zorgt ervoor dat je pigmentcellen minder pigment aanmaken, helpt bij het verwijderen van dode huidcellen en verbetert de algehele textuur van je huid. Voor een optimaal resultaat is een combinatiebehandeling met microneedling ook mogelijk, afhankelijk van je huid en wensen. Dit voorkomt bovendien verergering van je pigmentvlekken in de zomer.
Dermamelan behandeling pigmentvlekken verwijderen

Dermamelan-behandeling

De Dermamelan-behandeling is dé behandeling voor het verwijderen van pigmentvlekken op alle huidtypen. Dermamelan is speciaal ontwikkeld voor het vaak lastig te behandelen melasma. Deze behandeling mag alleen door geregistreerde huidtherapeuten en artsen worden uitgevoerd. Dermamelan pakt de dieper gelegen pigmentvlekken aan en zorgt voor direct zichtbare resultaten.

Thuisbehandeling en producten

Tijdens jouw intake en huidanalyse richten we ons op de fundamenten van jouw huid met hyperpigmentatie. Hierna gaan we samen op zoek naar huidverbeteringsproducten die je thuis kunt gebruiken. De producten waarmee we werken zijn therapeutische producten en bevatten actieve ingrediënten die diep in de huidlagen doordringen. Ze zijn ondersteunend aan de behandeling en helpen je om pigmentvlekken zichtbaar te verminderen. Ook het gebruik van een goede spf-crème is essentieel om pigmentvlekken te behandelen en verder te voorkomen.

Veelgestelde vragen over pigmentvlekken

Nee, je huid moet altijd worden voorbereid met de juiste producten. Tijdens de gratis intake maken we een behandelplan op maat waarin we je adviseren over het gebruik van producten die ondersteunend aan de behandeling zijn.

Pigmentvlekken zijn niet altijd te voorkomen. Wel zijn er een aantal dingen die je kan doen om de vlekken te verminderen. Zie de hierboven genoemde Tips om pigmentvlekken te verminderen.

Dit is afhankelijk van de gekozen behandeling en je huid. Tijdelijke klachten als roodheid, jeuk en een branderig gevoel komen regelmatig voor. Na een laserbehandeling ontstaan op de behandelde pigmentvlekjes kleine korstjes. Deze verdwijnen na een paar dagen vanzelf.
Dit is afhankelijk van het type behandeling dat wordt uitgevoerd en de en de mate waarin je last hebt van hyperpigmentatie. Jouw huidtherapeut zal dit altijd in nauw overleg met je bespreken.
Dit verschilt per zorgverzekeraar. Meestal is dit wel het geval wanneer je aanvullend bent verzekerd. Informeer bij je zorgverzekeraar of een pigmentbehandeling wordt vergoed.

Jouw huid met pigment is onze expertise

Verwacht eerlijk advies, 15 jaar ervaring, een persoonlijk behandelplan en zichtbaar minder pigmentvlekken. Zien we je binnenkort in onze huidkliniek in Sittard of onze huidkliniek in Valkenburg?
Logo Dermamedic