Lymfoedeem

Wat is lymfoedeem
Lymfoedeem betekent letterlijk ‘vochtophoping’. Bij lymfoedeem is de afvoer van weefselvocht te gering vanwege een stoornis in het lymfstelsel.

Het lymfstelsel is een reinigings- en afweersysteem, bestaande uit een netwerk van lymfvaten en lymfknopen. De lymfvaten nemen weefselvocht op waarin eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes zijn opgelost. De lymfknopen, die vooral in de liezen, oksels en hals zitten, werken als filters. Schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lymfknopen vernietigd.

Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten.

Wat zijn de oorzaken van lymfoedeem?
De stoornis in het lymfsysteem kan zijn aangeboren. Maar meestal treedt lymfoedeem echter op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren. Veelal is deze beschadiging een gevolg van een borst- of huidkankeroperatie of van bestraling.

Hoe herkent u lymfoedeem?
Bij lymfoedeem is sprake van een zwelling, zwaar of vermoeid gevoel, gevoel van spanning pijn, of zeurende pijn kan het gevolg zijn van lymfoedeem.

Behandeling
Door manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek), altijd in combinatie met compressietherapie, het aanbrengen van zwachtels of elastische kousen, zorgt de huidtherapeut ervoor dat het vocht beter afgevoerd wordt. Hierdoor nemen pijn en stijfheid af. Daarnaast adviseert de huidtherapeut u graag, hoe u zelf de afvoer van lymfevocht kunt stimuleren en verergering kunt voorkomen. Vaak gebruikt de huid meerder technieken om tot een goed resultaat te komen. Aanvullende technieken zijn: Endermologie (LPG), littekentherapie, ademhalings- en bewegingsoefeningen, lymftaping.