Melasma

Melasma ook wel een zwangerschapsmasker genoemd, is een pigmentstoornis. Er ontstaan op de huid donkerbruine vlekken. Het is een goedaardige huidaandoening, maar is vaak ontsierend en kan voor de patiënt een psychosociale belasting vormen. Melasma komt voornamelijk voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Zeer zeldzaam komt melasma ook voor bij mannen. Het is goed te behandelen maar kan na het stoppen van de behandeling weer terugkomen.

De precieze oorzaak is nog onbekend. Er is een wel sprake van een overgevoelig pigmentsysteem. Er zijn een aantal risicofactoren die kunnen samenhangen met het ontstaan of verergeren van de donkere vlekken.

  • Zwangerschap
  • Kunstmatige uv-straling
  • Erfelijkheid
  • Pilgebruik

Al deze factoren kunnen leiden tot een verhoogde activiteit van de pigmentcellen met als gevolg een toenemende pigmentproductie. Het kan zijn dat niet alle pigmentcellen even sterk reageren, hierdoor ontstaat er een niet egale, maar een vlekkerige bruine verkleuring van de huid. Bij sommige patiënten zijn er geen duidelijk uitlokkende factoren aanwezig.

Melasma komt met name voor het voorhoofd, wangen, slapen, ronde de ogen en op de bovenlip. Soms zijn de vlekken ook in de hals en op de armen zichtbaar.

Melasma is te behandelen door de vlekken te verminderen of te verwijderen. Doordat de oorzaak nog niet bekend is, kan melasma niet oorzakelijk worden behandeld door de arts.

Behandelmogelijkheden:
Chemische peeling, zonadvies en camouflagetherapie

Adresgegevens

DermaMedic Sittard
Rijksweg Zuid 78
6134 AD   Sittard
M: 06 - 812 56 565
E:

 

Adresgegevens

DermaMedic Valkenburg
Statenlaan 2D
6301 WE   Valkenburg
M: 06 - 483 38 232
E: