Lymfoedeem

Wat is lymfoedeem?
Lymfoedeem betekent letterlijk ‘vochtophoping’. Bij lymfoedeem is de afvoer van weefselvocht te gering vanwege een stoornis in het lymfstelsel.

Het lymfstelsel is een reinigings- en afweersysteem, bestaande uit een netwerk van lymfvaten en lymfknopen. De lymfvaten nemen weefselvocht op waarin eiwitten, afvalstoffen en schadelijke deeltjes zijn opgelost. De lymfknopen, die vooral in de liezen, oksels en hals zitten, werken als filters. Schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden in de lymfknopen vernietigd.

Lymfoedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten.

Wat zijn de oorzaken van lymfoedeem?
De stoornis in het lymfsysteem kan zijn aangeboren. Meestal treedt lymfoedeem echter op na een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren. Veelal is deze beschadiging een gevolg van een borst- of prostaatoperatie of van bestraling.

Hoe herkent u lymfoedeem?
Bij lymfoedeem is sprake van een zwelling. Ook een zwaar of vermoeid gevoel in arm of been, of een gevoel van spanning rondom pols, vingers, enkels, elle boog of knieën kan het gevolg zijn van lymfoedeem. Vaak heeft een patiënt ook pijn.

Behandeling:
Oedeemtherapie, manuele lymfdrainage, ambulante compressie therapie, lymftaping, huidverzorgingsadviezen en het aanmeten van therapeutische elastische kousen

Voor meer informatie over lymfoedeem ga naar www.lymfoedeem.nl

Adresgegevens

DermaMedic Sittard
Rijksweg Zuid 78
6134 AD   Sittard
M: 06 - 812 56 565
E:

 

Adresgegevens

DermaMedic Valkenburg
Statenlaan 2D
6301 WE   Valkenburg
M: 06 - 483 38 232
E: