Erysipelas (Wondroos)

Ook wel wondroos genoemd. Het is een oppervlakkige infectie van de huid en deze kan gepaard gaan met algemeen onwel bevinden en koorts. De oorzaak is een bacterie. De bacterie moet een ingang hebben om in de huid te kunnen doordringen: port d’entrée. Het kan zich ontwikkelen bij een gebied met lymfoedeem aan één arm ten gevolge van verwijdering van de oksellymfeklieren van dezelfde arm in het kader van een borstkanker- behandeling. Erysipelas is niet besmettelijk van persoon tot persoon.

Erysipelas begint acuut. In het klassieke geval is er koorts, koude rillingen, algemeen ziektegevoel, misselijkheid en braken. Deze algemene ziekteverschijnselen hoeven echter niet altijd aanwezig te zijn. Tegelijkertijd ontstaat er op het aangedaan lichaamsdeel een scherp begrensde, warm aanvoelende, drukpijnlijke rode gezwollen plek, die zich snel uitbreidt. Soms ontstaan er grote blaren gevuld met pus. De lymfeklieren in de nabijheid zijn pijnlijk en gezwollen.

Als er sprake is van steeds terug kerende erysipelas, kan de infectie ook de plaatselijk lymfevaatjes beschadigen. Het lymfesysteem in het lichaam helpt mee in het terugvoeren van weefselvocht naar het hart. Wanneer dit systeem beschadigd is, ontstaat er stapeling van weefselvocht, met als gevolg lymfoedeem in het betreffende lichaamsdeel. Een lymfoedeem op zich is weer een risicofactor voor het ontstaan van een nieuwe erysipelasaanval.

Als er sprake is van erysipelas, kan de huidtherapeut niet behandelen en zal de behandeling gestaakt moeten worden totdat de koorts is verdwenen.

Erysipelas wordt altijd behandeld met een antibioticakuur.

Adresgegevens

DermaMedic Sittard
Rijksweg Zuid 78
6134 AD   Sittard
M: 06 - 812 56 565
E:

 

Adresgegevens

DermaMedic Valkenburg
Statenlaan 2D
6301 WE   Valkenburg
M: 06 - 483 38 232
E: