Seizoenswisseling

zonnestralenDe eerste (echte) zonnestralen op je huid voelen altijd heerlijk!! Veel mensen kijken hier dan ook naar uit en kunnen niet wachten om weer lekker buiten te zijn. Alhoewel we dit jaar niet echt over een winter kunnen spreken, is de wisseling van het seizoen meer dan welkom. Wij worden nu eenmaal een stuk vrolijker als het zonnetje schijnt. Raar maar waar! Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat zonlicht een positieve invloed heeft op ons hormoonstelsel. Door zonlicht wordt het gelukshormoon ‘endorfine’ aangemaakt. Endorfine is een lichaamseigen stof en zorgt voor een gevoel van geluk of euforie. We komen er dan ook niet onderuit om te zeggen dat we ons stiekem een gelukkiger mens voelen als de zon schijnt. Wist je trouwens dat zonlicht er ook voor zorgt dat je immuunsysteem versterkt? Dit komt door de aanmaak van witte bloedlichaampjes. Het is dus geen fabel dat je meer energie krijgt als de zon schijnt!


Maar oké! Als we even heel eerlijk zijn heeft de zon natuurlijk niet alleen maar voordelen… Er schuilt ook een negatieve kant aan het zonlicht waarvoor je op je hoede moet zijn. Denk hierbij o.a. aan de schade wat Uv-licht kan veroorzaken. Van zonverbranding tot huidkanker en wat dacht je van het versnelde verouderingsproces in je huid? De ongewenste pigmentvlekken? En het ontstaan van verwijde vaatjes?

Gelukkig kunnen wij als huidtherapeuten veelal van het bovenstaande behandelen zodat de huid er weer stralend uitziet. Iedereen wilt toch een mooie glow hebben en het verouderingsproces zo lang mogelijk op een natuurlijke manier uitstellen? Het is dus heel belangrijk om te weten waar je alert op moet zijn als de seizoenen wisselen. Niet alleen qua behandelingen maar ook qua cosmeticaproducten die thuis gebruikt worden. Daarom hebben we alles even kort op een rijtje gezet.

  • Het smeren van een zonnefactor (minimaal spf30) is in deze generatie bijna vanzelfsprekend. Mede door de verschillende studies en onderzoeken van voorgaande jaren beschikken we tegenwoordig over veel kennis. De cosmetica industrie gaat hier gelukkig in mee. Bijvoorbeeld; een dagcrème zonder zonnefactor (ook wel aangeduid met spf) is tegenwoordig echt een no-go. Het klinkt misschien raar maar anti-aging product nummer 1, is een product met SPF (Sun Protection Factor). Let goed op dat je voor je gezicht een product met spf gebruikt dat ook uitsluitend voor je gezicht bedoeld is.


Hieronder een kleine opsomming van een aantal producten die wij adviseren:

  • De zonneproducten van Meseostetic omdat ze bescherming bieden tegen vrijwel alle vormen van straling (UVA, UVB, HEV, IR) en het collagen pro-47 bevatten.
  • Brush on Block spf30. Dit kleurloze minerale poeder is ideaal voor over je make-up te poederen.
  • De dagcrèmes van Paula’s Choice omdat ze standaard spf30 of hoger bevatten en rijk aan antioxidanten zijn.
  • Gebruik producten met antioxidanten. Antioxidanten zijn vitamines en mineralen die o.a. vrije radicalen tegen gaan en de huid daardoor beschermen tegen invloeden van buitenaf. Heel fijn! want zo kun je ongewenste pigmentvlekjes of fijne lijntjes een stapje voor blijven.

Denk hierbij aan producten met retinol (vit. A), niacinamide (vit. B3), ascorbic acid (vit. C) en tocopherol (vit. E). Deze antioxidanten vindt je vooral terug in onze hoogwaardige serums en boosters.

  • Zorg dat je de adviezen goed opvolgt die gegeven worden na exfolierende behandelingen. Met exfolierende behandelingen bedoelen we het peelen van de huid d.m.v. een chemische peeling in de praktijk, maar ook het exfolieren thuis a.d.h.v. aha’s (glycolzuur) en bha’s (salicylzuur). Het zijn super goede producten voor je huid en belangrijk om dit in je huidverzorgingsroutine op te nemen, maar het maakt je huid zongevoeliger. Tevens mogen ze soms een paar dagen voor- of na bepaalde behandelingen niet gebruikt worden. Daarentegen zijn er ook behandelingen waarvoor ze juist wel gebruikt moeten worden. Dus ga hier bewust mee om en laat je goed voorlichten over wat wel en niet kan/mag.
  • Na een micro-needling behandeling is je huid beschadigd en moet je extra alert zijn met zonlicht en het gebruik van bepaalde cosmeticaproducten. Indien de adviezen zorgvuldig worden nageleefd, kan de behandeling het hele jaar door zonder consequenties worden uitgevoerd.
  • Bovenstaande geldt uiteraard ook voor de laserbehandelingen in het algemeen. Als men bewust omgaat met de zon en al onze adviezen opvolgt, hoeft er geen ‘zomerstop’ tussen de laserbehandelingen te zitten. Dit geldt niet alleen voor het laserontharen maar ook voor het laseren van verwijde vaatjes, pigmentvlekken, acnelittekens etc.

 

Conclusie --> alle huidtherapeutische behandelingen kunnen het hele jaar door uitgevoerd worden mits dit op een verantwoorde manier gebeurd. Mocht de behandelaar twijfels hebben over het opvolgen van de adviezen of staat bijvoorbeeld een zonvakantie gepland? Dan zal ervoor gekozen worden om de behandeling even uit te stellen.

 

Voor meer informatie en verdere toelichting adviseer ik om dit met je huidtherapeut te bespreken. Het is immers zo dat elke huid uniek is en een individueel advies/ voorlichting nodig heeft.

Maak vrijblijvend een afspraak bij DermaMedic Sittard OF Valkenburg voor een persoonlijk advies en/of huid verbeterende behandeling.

Zonnige groet,

Marina Steijns
Huidtherapeut DermaMedic

Adresgegevens

DermaMedic Sittard
Rijksweg Zuid 78
6134 AD   Sittard
M: 06 - 812 56 565
E:

 

Adresgegevens

DermaMedic Valkenburg
Statenlaan 2D
6301 WE   Valkenburg
M: 06 - 483 38 232
E: