Lymfoedeem in de zomer!

Waar moet je op letten? Voornamelijk in de zomer nemen de klachten van lymfoedeem toe.
Waarom is de zomer nadelig voor lymfoedeem? De warmte, de luchtvochtigheid, een vliegreis, de zon, muggenbeten en in de tuin werken kunnen er voor zorgen dat je meer last krijgt van het oedeem. Hoe kan dit?

Zomer

 

Warm weer
Extreme warmte zet de bloedvaten uit, waardoor er meer bloed naar het weefsel stroomt en zal er meer lymfevocht afgevoerd moeten worden. Is de afvoer van lymfevocht belemmerd, dan kan dat voor een toename van lymfoedeem zorgen.

 

 

Zonverbranding
Door zonverbranding vermeerdert de doorbloeding in het verbrande gebied, waardoor er meer lymfevocht in dat gebied circuleert. De lymfevaten kunnen dit onvoldoende afvoeren, waardoor een toename van de al bestaande zwelling ontstaat

Vliegreis
Vliegreizen hebben een negatief effect door de drukveranderingen in de vliegcabine. Ook het (lang) stilzitten heeft een nadelig effect op lymfoedeem.

Muggenbeten en in de tuin werken
Door muggenbeten of wondjes van het tuinieren kan je ook meer last krijgen van lymfoedeem. Hoe kan dat? Doordat de kans op het krijgen van een infectie of erysipelas - in de volksmond ook wel een belroos genoemd of wondroos genoemd - aanwezig kan zijn.

Wat gebeurt er dan; Erysipelas (wondroos) is een ernstige infectie van de huid en kenmerkt zich door een pijnlijke, warm aanvoelende huid, scherp begrensde rode en gezwollen huid en soms zelfs blaarvorming. Het gaat vaak gepaard met algemeen onwel zijn, hoge koorts, koude rillingen en hoofdpijn. De infectie wordt veroorzaakt door een bacteriën (Streptokokken) die via een porte d’entrée (ingang) de huid binnendringen. De erysipelas tast het lymfesysteem aan waardoor er vochtophopingen ontstaan, waardoor het lymfoedeem kan verergeren.

Dit betekent natuurlijk niet dat je de hele zomer binnen moet blijven. Er zijn vele dingen die je kunt doen om deze ongemakken en risico’s te voorkomen en vermijden zodat je optimaal van deze zomerperiode kunt genieten!

Tips:
- Draag handschoenen bij vuil huishoudelijk werk en tuinieren.
- Probeer insectenbeten en krabben van huisdieren te voorkomen.
- Gebruik Betadine scrub om te desinfecteren en te ontsmetten bij een wondje of insecten beet.
- Bescherm de huid met een goede zonbescherming van minimaal SPF 30.
- Gebruik een hydraterende crème om de huidbarrière te versterken en beschermen.
- Loop niet op blote voeten.
- Let op met scheren, maak geen wondjes, gebruik liever een ontharing crème.
- Probeer tijdens een vliegreis voldoende te bewegen, zorg voor een therapeutische elastische kous.
- Draag dagelijks je therapeutische elastische kousen.
- Blijf in beweging! Zwem in de zee, wandel door de bergen, doe oefeningen in het water en stimuleer op deze manier de lymfafvoer.

Genieten!
Met een paar aanpassingen hoeft het zomerse weer geen groot obstakel te vormen. Mijn advies lekker genieten van de zomer!

Adresgegevens

DermaMedic Sittard
Rijksweg Zuid 78
6134 AD   Sittard
M: 06 - 812 56 565
E:

 

Adresgegevens

DermaMedic Valkenburg
Statenlaan 2D
6301 WE   Valkenburg
M: 06 - 483 38 232
E: