Littekentherapie

Een litteken kan op een zichtbare of onzichtbaar plaats zitten. Vaak is het ontsierend als het op een zichtbare plaats zit. Tevens kan een litteken ook vastzitten en zorgen voor bewegingsbeperkingen.

We onderscheiden gewone littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens. Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een ‘gewoon’ litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidskleur.

Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.

Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid.

Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Keloïdale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen. Het keloïdale litteken kan niet worden behandeld door de huidtherapeut.

De behandeling:
Door middel van littekenmassage wordt het litteken soepeler gemaakt, de doorbloeding wordt gestimuleerd en de stofwisseling verbeterd. Het zorgt ervoor dat pijn, roodheid, verhardingen en verklevingen worden verminderd/opgeheven.
Littekens worden soepeler, dunner en minder rood.

Het aanbrengen van tape, siliconenpleisters of siliconengel tegen roodheid, jeuk, hypertrofie en verhardingen kunnen een aanvulling zijn op de behandeling littekenmassage. Ze maken het litteken vlakker en soepeler waardoor de klachten afnemen.

Ook zijn de behandelingen camouflage, microdermabrasie en chemische peeling een optie voor littekens.

Adresgegevens

DermaMedic Sittard
Rijksweg Zuid 78
6134 AD   Sittard
M: 06 - 812 56 565
E:

 

Adresgegevens

DermaMedic Valkenburg
Statenlaan 2D
6301 WE   Valkenburg
M: 06 - 483 38 232
E: